91
OLIVO, R.; SOARES, A. L.; IDA, E. I.; SHIMOKOMAKI, M. Dietary
vitamin E inhibits poultry PSE and improves meat functional properties.
Journal of Food biochemistry, Trumbull, v. 25, n. 4, p. 271-283, 2001.
OSAWA, C. C.; FELÍCIO, P. E.; GONÇALVES, L. A. G. Teste de TBA
aplicado a carnes e derivados: métodos tradicionais, modificados e
alternativos. Química Nova, v.28, n.4. São Paulo, 2005.
OURIQUE, M. J.; NICOLAIEWSKY, S. Características físico-químicas e
organolépticas e suas relações na avaliação da carne suína. Revista
Sociedade Brasileira de zootecnia, Viçosa, v. 19, n. 2, p. 118-125,
1990.
PARDI, M. C.; SANTOS, I.F.; SOUZA, E.R.; PARDI, H.S. Ciência,
Higiene e Tecnologia da Carne. V. 1. Niterói: EDUFF, 1993. 586 p.
PEARSON, A. M.; YOUNG, R. B. Muscle and Meat Biochemistry. San
Diego: Academic Press, 457p., 1989.
POMMIER, S. A.; HOUDE, A. Effect of the genotype for malignant
hyperthermia as determined by a restriction endonuclease assay on the
quality characteristics of commercial pork loins. Journal of Animal
Science, v. 71, 420p., 1993.
PRICE, M. G. In “Advances in Structural Biology”, vol. I., ed. by Melhorta, S. K. J. AI
Press, Greenwich, CT, p. 175, 1991.
RHEE, K.S.; ANDERSON, L.M.; SAMS, A.R. Lipid oxidation potential of
beef, chicken and pork. Journal of Food Science, v.61, n.1, p.8-12,
1996.
ROSENVOLD, K.; ANDERSEN, H. J. Factors of significance for pork
quality: a review. Meat Science, v.64, p. 219-237, 2003.
SAMS, A.R.; MILLS, K.A. The effect of feed withdrawal duration on the
responsiveness of broiler Pectoralis to rigor mortis acceleration.
Polutry Science, v.72, n.9, p.1789-1796, 1993.
SELLIER, P. Genetics of meat and carcass traits.In: Rolhschild, M.;
Ruvinsky, A. The genetic of the pig.CAB International,p. 436-510,
1998.
SENCIC, D.; ANTUNOVIC, Z.; SPERANDA, M. Meatiness and meat
quality in pigs crossed with Pietrain. Stocarstvo, v.56, p.191-196,
2002.
SHEARD, P. R.; ENSER, M.; WOOD, J. D.; NUTE, G. R.; GILL, B. P.;
RICHARDISON, R. I. Shelf life and quality of pork products with raised
n-3 PUFA. Meat Science, v.55, p. 213-221, 2000.
SHIMOKOMAKI, M.; IDA, E.I.; KRIESE, P.R.; SOARES, A.L. Calpaínas
e Calpastatinas. In: OLIVO, R.; SHIMOKOMAKI, M,; TERRA, N.N.;