69
ENGELS, J.M.M. A systematic description of cacao clones. III Relationships
between characteristics and some consequences for the cacao breeding.
Euphytica, v.32, p. 719-733, 1983.
FALEIRO, A.S.G.; YAMADA, M.M.; LOPES, U.V.; FALEIRO, A.S.G.; BAHIA,
R.C.S.; GOMES, L.M.C.; SANTOS, R.C.; SANTOS, R.F. Genetic similarity of
Theobroma cação L. acessions maintained in duplicate at the Cocoa Research
Center germplasm colletion based on RAPD markers. Crop Breeding and
Apllied Biotechnology, Londrina, v.2, n.3, p.439-444, 2002.
FALEIRO, F. G. et al. Caracterização de linhagens endogâmicas
recombinantes e mapeamento de locos de características quantitativas
associados a ciclo e produtividade do feijoeiro-comum. Pesquisa
Agropecuária Brasileira, v. 38, n. 12, p. 1387 – 1397, 2003.
FALEIRO, F. G.; LOPES, U. V.; PIRES, J. L.; YAMADA, M. M.; BURBANO, G.
P.; GARDINI, H. A.; MOURA, A. S.; MARQUES, J. R. B.; MONTEIRO, W. R.
Comparação entre marcadores RAPD e microssatélites no estudo da
diversidade genética no cacaueiro (Theobroma cacao L.). In: Anais do IV
Encontro Latino-Americano de Biotecnologia Vegetal, 2001, Caracas. Anais do
IV Encontro Latino-Americano de Biotecnologia Vegetal. Caracas:
Venezuela,. p.161, 2001.
FALEIRO, F. G.; QUEIROZ, V. T.; LOPES, U. V.; GUIMARÃES, C. T.; PIRES,
J. L.; YAMADA, M. M.; ARAÚJO, I. S.; PEREIRA, M. G.; SOUZA FILHO, G. A.;
BROWN, J. S.; SCHNELL, R.; FERREIRA, C. F.; BARROS, E. G.; MOREIRA,
M. A. Mapping QTLs for witches'broom (Crinipellis perniciosa) resistance in
cacao (Theobroma cacao L.). Euphytica, v. 149, p. 227-235, 2006.
FERREIRA, M. E.; GRATTAPAGLIA, D. Introdução ao uso de marcadores
moleculares em análise genética. 3.ed. Documento. Embrapa – Cenargen,
Brasília, n. 20, 220 p, 1998.
FIGUEIRA, A. Homonymous genotypes and misidentification in germplasm
collections of Brazil and Malaysia. INGENIC Newsletter, v. 4, p. 4 – 5.1998.
FIGUEIRA, A. V. O.; ALEMANNO, L. Theobroma cacao Cacao. In: LITZ, R.E.
Biotechnology of fruit and nut crops. Gainesville: CABI, p. 639-669, 2005.
FIGUEIRA, A. V. O.; CASCARDO, J. C. M. Marcadores moleculares no
melhoramento. In: DIAS, L.A.S. (Ed.). Melhoramento genético do cacaueiro.
Viçosa: FUNAPE, UFG, 2001. p. 385-437.
FIGUEIRA, A. V. O.; JANICK, J.; GOLDSBROUGH, P. Genome size and DNA
polymorphism in Theobroma cacao. Journal of the American Society for
Horticultural Science, St. Joseph, v. 117, n. 4, p. 673-677, 1992.
FLAMENT, M. H.; KEBE, I.; CLÉMENT, D.; PIERETTI, I.; RISTERUCCI, A. M.;
N’GORAN, J. A. K.; CILAS, C.; DESPRÉAUX, D.; LANAUD, C. Genetics
mapping of resistance to Phytophthora palmivora in cocoa. Genome, Ottawa, v.
44, n. 1, p. 79-85, 2001.